İngiltere ve Galler’de, kadın mahpusların neredeyse yarısı intihara teşebbüs etti

Tutuklu kadınların yüzde 46’sının hayatlarını sona erdirmeye teşebbüs ettiğini gösteren verilerden sonra politikacılar, hapishanelerdeki “zihinsel sağlık krizi”nin üstüne gitmeye çağrıldı.

Rakamsal verilere göre, İngiltere ve Galler’de, kadın mahkumların neredeyse yarısının intihara teşebbüs etmesi; ceza infaz sistemindeki artan zihinsel sağlık krizlerinin üzerine gitmesi için bir sonraki hükümete acil çağrı niteliğinde.

Prison Reform Trust (PRT) tarafından yayımlanan rakamsal veriler ortaya koyuyor ki; genel popülasyonun yüzde 6’sı ile karşılaştırıldığında, kadın mahkumların yüzde 46’sı bir noktada kendi hayatlarını kendileri sona erdirmeyi deniyorlar.

Mart ayındaki uyarıların ardından, kadın mahkumlar arasındaki endişelendirici artış, ‘yetersiz’ zihinsel hastalık önlemleriyle ve hapishane personellerinin zihinsel hastalık belirtilerine cevap vermesindeki ‘aciliyet eksikliği’ ile ilişkilendirildi.

2006’dan beri kendisini öldürmeye çalışan kadın mahkumların sayısı her yıl 1’den 3’e kadar yükseldi, 2015’te ve son 12 yılda 7’ye ulaştı.

The Prison Refom Trust’ın rakamsal verilerine göre, erkek hapishane popülasyonunun yüzde 21’i intihara teşebbüs etti. Ayrıca ortaya koyuldu ki; genel nüfusun yüzde 4’ünde görülmesiyle karşılaştırıldığında, kadın tutukluların çeyreği ve erkek tutukluların yüzde 15’i ruhsal denge bozukluğu gösteren belirtilere sahip.

Hapishanedeki kadınların neredeyse yarısının (yüzde 49) ve erkeklerin yüzde 23’ünün, aynı zamanda, kaygı ve depresyondan dolayı acı çekmekte oldukları belirlendi, genel nüfusla karşılaştırıldığında ise bu oran yüzde 15.

The Prison Reform Trust tarafından derlenen rakamsal veriler, hapishanelerdeki artan ruhsal hastalık krizlerini gösteren güncel ve çarpıcı verileri ortaya koyuyor. Nisan’da yayımlanan devlet istatistiklerinin gösterdiğine göre; Mart 2017’ye kadarki 12 ay içinde, önceki yıldan eklenen 11 kişi ile, 113 kişinin kendisini öldürdüğü ölüm var, bu ölümlerin sayısı 2013’ten beri ikiye katlandı.

Kendine zarar verme sayısı, Aralık 2016’ya kadarki 12 ayda, bir önceki yıldan eklenen 7.848 sayısıyla, 40.161 olay ile rekor sayıya ulaştı, hastane hizmetinin gerektiği olay sayısı ise yüzde 21 yükselerek 2.740’a ulaştı.

 

Bulguların ışığında, mücadele verenler, bir sonraki hükümetin, siyasal görünümü her neyse, hapishanelerdeki güvenlik ve standartlardaki düşüşün üstüne gitmesinin ve adalet sisteminde hassas sanıklar için desteğin arttırılmasının gerektiğini ileri sürdüler.

Peter Dawson, Prison Reform Trust’ın yöneticisi, son yıllarda hapishanelerde güvenlik ve standartlarda ‘hızlı bir düşüş’ olduğunu söyledi ve çapraz parti faaliyetlerinde bu sorunları azaltmanın ‘son derece önemli görev’ olarak belirlenmesi gerektiğini ileri sürdü.

‘Bu korkunç veriler, bir sonraki hükümet için, hapishanelerdeki güvenlik ve standartlardaki hızlı düşüşe odaklanma acil ihtiyacının, ve çapraz partinin cezai yargılama hizmetleriyle temas halindeki zihinsel sağlık ihtiyaçları ve öğrenme yetersizliği olan insanların, uygun olduğunda sağlık hizmetlerine yönlendirilmeleri de dahil olmak üzere, zamanında destek sağlaması yükümlülüğünün altını çiziyor,’ dedi.

‘Tüm siyasi partilerin bu son derece önemli görevin tekrar kurula sunulması için Zihinsel Sağlık Farkındalığı Haftasını fırsat olarak kullanmalarını umut ediyoruz.’

The Joint Committee of Human Rights (JCHR) tarafından geçen hafta yayımlanan hapishanedeki akıl sağlığı ve ölümlerin hukuki çerçevesinin gelecek parlamentoda gösterilmesi için çağrı yapan rapor, başbakanın aşırı yoğunluğu azaltmakla sorumlu tutulması ve zihinsel hastalığa sahip olan insanların ihtiyaçlarına yardım etmeyi garanti altına almak amaçlarının dahil olduğu mekanizmayla birlikte görüşüldü ve kararlaştırıldı.

JCHR’ın raporuna karşılık olarak, Profesör Pamale Taylor,  Royal Koleji Psikiyatrist Adli Tıp Dekanı, bir sonraki hükümetin ‘hapishanelerdeki zihinsel sağlık krizinin bulunduğu durumu’ azaltmak için yasama çalışmalarının erkene alınmasını istedi.

Sayın Taylor, mahkemelerin ciddi zihinsel probleme sahip olanların hapishaneden uzaklaştırılma fırsatlarını defalarca gözden kaçırdıklarını, geçen yıl sadece 391 kişinin toplum kökenli zihinsel sağlık tedavisi alabilmesine hükmedildiğini ve bunun yaklaşık olarak son 10 yıldaki sayının yarısı olduğunu ekledi.

Nisan ayında İngiltere ve Galler hapishanelerinin üçte ikisinin aşırı kalabalık olmasının ortaya çıkmasının ardından cezai yargılama uzman kişileri, ceza infaz sistemine ilişkin büyüyen aşırı nüfus fazlalığı ve ciddi personel eksikliğinin yaratmış olduğu bu ‘zehirli kokteyli’  nisan ayında ikaz ettiler.

Haberin Orjinali İçin Bakınız:

INDEPENDENT

Çeviri için Beyza Günsel’e teşekkür ederiz.

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑