“Şakran’da ‘koğuş yok’ bahanesiyle 30 tutsak tek koğuşta tutuluyor”

13.03.2022 tarihinde JinNews’te yayınlanan haberi aşağıda bulabilirsiniz:

 Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’ndeki yaklaşık 30 tutsak, “koğuş yok” bahanesiyle tek koğuşta tutuluyor ve yer olmaması nedeniyle de 6 tutsak yerde yatıyor. Ajansımıza konuşan tutsak yakını Zeynep Calıhan, yaşananların son bulması ve insanca yaşam koşullarının sağlanması çağrısında bulundu.

Türkiye ve bölge cezaevlerindeki tutsak ve hasta tutsakların durumu her geçen gün daha da ağırlaşıyor. Tutsaklar üzerindeki baskılar artmaya devam ederken, neredeyse her hafta cezaevlerinde tutsakların yaşamını yitirdiği haberleri geliyor. Garibe Gezer, Vedat Çem Erkmen ve İlyas Demir, bulundukları cezaevinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitirmişti. Kamuoyu ve insan hakları savunucularının çabalarına rağmen Adalet Bakanlığı ve yetkililer duruma ilişkin sessizliğini korumakta ısrarcı. Öte yandan tutsakların maruz kaldıkları hak ihlalleri, sağlığa erişmekte yaşadıkları sorunlar, tecrit, şiddet, taciz, tecavüz, intihara sürükleme ve işkence politikaları da hız kesmeden artış gösteriyor.

Hak ihlali yaşandığı bilgisinin geldiği İzmir Şakran Kadın Kapalı Cezaevi’nde, yaklaşık 30 tutsak, “koğuş olmadığı” gerekçesiyle tek koğuşta tutuluyor. Yer olmaması nedeniyle 6 tutsağın yerde yattığı öğrenilirken, tutsak Hatice Calıhan’ın annesi Zeynep Calıhan kızı ile yaptığı son telefon görüşmesinde anlattıklarını ajansımız ile paylaştı.

30 tutsak ‘koğuş yok’ bahanesiyle tek koğuşta tutuluyor

Durumu haftalık telefon görüşmesinde annesi Zeynep Calıhan’a anlatan tutsak Hatice Calıhan, kendilerine görüntülü görüş için bir telefon kulübesi yapılacağının söylendiğini ve siyasi tutsakların da bunu kabul etmediğini dile getirdi. Zeynep, üç ay önce açık görüş için gittiği cezaevinde, Hatice’nin kendisine 30 siyasi tutsağın telefon kulübesini istemediklerini söylemesinin ardından bir koğuşta tutulduklarını anlattığını, 11 Mart’ta yaptığı telefon görüşmesinde ise bu durumun hala devam ettiğini öğrendiğini paylaştı.

6 tutsak soğukta ve yerde yatıyor

Zeynep, kızından aldığı bilgiye göre yaklaşık üç aydan fazla bir süredir 30 kadın tutsağın “ koğuş yok” bahanesiyle bir koğuşta tutulduğunu, yatacak yerleri olmadığı için de 6 tutsağın soğukta ve yerde yattığını sözlerine ekledi. “Çocuklarımızı yıldırmaya, sindirmeye, teslim almaya çalışıyorlar” diyen Zeynep, “2-3 ay önce açık görüşte gördük kızımı, o zaman da vardı bu sorunlar. 11 Mart’ta telefonla görüştüğümüzde son durumlarının iyi olmadığını söyledi kızım” dedi. Zeynep ayrıca tutsakların duruma ilişkin dilekçe verip, suç duyurusunda bulunmasına rağmen hiçbir dönüş alamadıklarını kaydetti.

‘İnsanca yaşam koşulları sağlanmalı’

Zeynep ayrıca, “Koğuşlar birleştirilmeden önce cezası bitmeden tahliye edilen tutsaklar olmuş. Tutsakların tahliye edilmesinin ardından odalar didik didik aranmış” dedi. Bir sonraki hafta telefon görüşü için Hatice’nin arayamama ihtimali olduğunu söyleyen Zeynep, tutsakların durumlarının “sıkıntılı” olduğunu aktardı. Zeynep, tutsaklarının talepleri olan koğuşlarının ayrılması, kapasiteye göre koğuşlarda kalmaları ve insanca yaşam koşullarının sağlanması çağrısında bulundu.

Fotoğraf/Haber Kaynağı: JinNews –

http://jinnews39.xyz/TUM-HABERLER/content/view/184178

Blogumuzda yer alan haberler CİSST yayın ilkeleriyle ve CİSST terminolojisiyle örtüşmek zorunluluğu taşımamaktadır.

15.03.2022

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑