“Mahpusların temel ihtiyaçları karşılanacak mı? “

06.05.2021 tarihinde Bianet’te yayınlanan haberi aşağıda bulabilirsiniz:

“HDP Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, hapishanede en temel ihtiyaçların bile satın alınması zorunluluğuyla ilgili bianet haberini Meclis’e taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, bianet’in gündeme taşıdığı Sincan Kadın Cezaevi’ndeki ihlalleri Meclis gündemine taşıdı.

TIKLAYIN – “Parası olmayan mahpus mektup bile atamıyor”

Gülüstan Kılıç Koçyiğit, mahpusun mektubunda dile getirdiği, temizlik ürünleri ve haberleşme araçlarının ücret karşılığı sağlanması konusundaki ihlallerle ilgili hem Adalet Bakanlığına soru önergesi verdi hem de İnsan Hakları İnceleme Komisyonuna dilekçe sundu.

Elektrik faturası bile ödüyorlar

Sincan Kadın Cezaevi’nden mektup yazan Eylem Yücel, hapishanede yapılan ödemelerin artık bir başka mahpusun hesabından yapılmasına yasak getirildiğini, arkadaşının hesabından ödeme yapamayan ve parası olmayan mahpusların mektup bile gönderemediğini ifade etmişti:

“Şubat ayına kadar aynı koğuşta kalan kişiler, kantin, gazete, elektrik, mektup gibi ödemelerini birbirlerinin hesap kartları ile yapabiliyorken, buna engelleme getirildi. Başkası yerine ödeme yapmak isteyen kişinin buna dair verdiği dilekçe de kabul edilmezken parası olmayan kişi mektup dahi gönderemiyor.”

Mahpuslar hapishanede ped, kağıt, kalem, bardak, sabun, şampuan, iç çamaşırı, temizlik malzemesi gibi kişisel ihtiyaçlarını ve günlük yemek dışında yemek istedikleri gıdaları hapishane kantininden ücretiyle alabiliyor. Ayrıca kullandıkları elektriğin de faturasını ödüyorlar, mektup yollamak için PTT ücreti veriyorlar.

Kişisel hesaplarına dışarıdan yatırılan paraların karşılığı olarak kendilerine harcamalarda kullanılmak üzere hesap kartı veriliyor.

Salgın kapsamında alınan önlemler neler?

Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’den şu soruları yanıtlamasını istedi:

* Cezaevlerinde COVID-19 salgını kapsamında alınan önlemler nelerdir? Salgın gerekçesiyle alınan önlemlerin mahpusların ifade, özgürlük ve güvenlik haklarını ihlal ettiğine dair yapılmış başvuruların sayısı kaçtır?

* Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde şubat ayına kadar aynı koğuşta bulunan kişiler kantin, gazete, elektrik, mektup gibi ödemelerini birbirlerinin hesap kartları ile yapabiliyorken, son zamanlarda buna engelleme getirilmesindeki yasal dayanak nedir?

* Cezaevlerinde bulunan mahpusun iletişim ve haberleşme özgürlüğünün en bilinen yolu olan mektup ile haberleşebilme hakkının engellenmesinin hukuki dayanağı nedir? Bu hakkın kullanılmasının önündeki engeller temel bir hak ihlali değil midir?

* Mahpusların yakınlarına veya cezaevinde bulunan arkadaşlarına mektup yazdıklarında karşılaştıkları hak ihlallerine karşılık yaptıkları itiraz yolları neden etkin bir biçimde işletilmemektedir? 

* Cezaevlerindeki tutulma koşullarına dayalı olarak ortaya çıkan hak ihlallerinin gittikçe arttığı bu dönemde mahpusların her insanın sahip olduğu en temel haklardan mahrum bırakılması karşısında Bakanlığınızca alınan bir önlem var mıdır?

* Mahpusların cezaevlerinde ped, kâğıt, kalem, bardak, sabun, şampuan, iç çamaşırı, temizlik malzemesi gibi kişisel ihtiyaçlarını ve günlük yemek dışında yemek istedikleri gıdaları ücret karşılığında sahip olmaları konusunda geliştirilecek yeni bir düzenleme planlama dahilinde midir?

* Bu doğrultuda; su ve öz bakımlarını sağlamaları için gerekli temizlik malzemelerin cezaevi idaresi tarafından karşılanması yönünde bir düzenleme yapılacak mıdır?

* Cezaevlerinde son dönemde artan derin yoksullaşmaya dair yapılabilecekler konusunda insan hakları örgütlerinin ve sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine başvurulmuş mudur? (AS)”

Kaynak: Bianet – https://m.bianet.org/bianet/insan-haklari/243660-mahpuslarin-temel-ihtiyaclari-karsilanacak-mi?fbclid=IwAR0R-9hb310PfSGB28YfhyqDOCXHtPuzNMdKMYYOiJpYZhgNQ8qm0dpDJ5E

Yorum bırakın

WordPress.com'da Blog Oluşturun.

Yukarı ↑